Slovensko English

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dobrodošli na spletni strani Herniološkega združenja Slovenije!


 

 

 

Poročilo 10. jubilejnega simpozija, 24. november 2023 

 

 

 

 

Spoštovane kolegice in kolegi!

Letos 24. novembra 2023 se bomo v okviru bienalnih Hernioloških simpozijev srečali že desetič. Na jubilejni simpozij smo povabili aktualnega predsednika Evropske herniološke zveze prof. dr. Filipa Muysomsa ter še nekaj strokovnjakov iz Evrope, ki se ukvarjajo z robotsko kirurgijo in drugimi minimalno invazivnimi tehnikami v herniologiji.

Program bo strnjen v en sam dan, zato bo bogat in dober. Že sedaj Vas vabimo, da razmislite o prispevku iz Vaše bolnišnice/prakse, kar bo naredilo simpozij še bolj €žnaš€œ.

V upanju na dobro udeležbo na simpoziju Vas lepo pozdravljam,

Doc. dr. Jurij Gorjanc, dr. med.

Spec. splošne in abdominalne kirurgije, FRCS, FEBS AWS

 

 

 


 

 
 
Spoštovane kolegice in kolegi!

Vljudno vabljeni k udeležbi na naslednjem evropskem kongresu EHS, ki bo med 18.-22. oktobrom 2022 v Manchestru.
Ključni poudarki bodo na kompleksnih dimeljskih in ventralnih/pooperativnih kilah, kot tudi na rezultatih zadnjih randominiziranih študij.
 
Vabljeni!
Lep pozdrav,
Doc. dr. Jurij Gorjanc, dr. med., spec. splošne in spec. abdominalne kirurgije, FRCS, FEBS AWS
HERNIOLOŠKO ZDRUŽENJE SLOVENIJE

 

 

 


PO KONGRESU EHS-AHS V  COPENHAGNU, 13.-16. oktober 2021
 
Že malo naveličani zgolj spletnih srečanj, ki jih je resnici na ljubo ravno v herniologiji na pretek, smo se ameriški in evropski kirurgi ponovno srečali v živo v Copenhagnu. Pridružili so se številni azijski kolegi, lahko rečem tudi prijatelji. Ko smo pristali na letališču v glavnem danskem mestu, smo se ob skoraj 90% precepljenosti meščanov lahko poslovili od mask. Nenavaden občutek potem, ko smo že nekaj let navajeni nositi masko na vsakem koraku.
Glavne teme kongresa so bile:
- klinične študije
- kompleksna in recidivna dimeljska kila
- kompleksna in recidivna pooperativna kila
- registri kil
- kila kot nujno stanje
- eksperimentalne študije (na živalih)
- incizijske kile
- študije (razno)
- pred in pooperatvna bolečina
- parastomelne kile
- pooperativni zapleti
- preprečevanje pooperativnih kil
- preoperativna optimizacija
- primarne ventralne kile
- redke oblike kil
- kirurške tehnike
- edukacija v herniologiji

 
Ali sploh še ostane kakšna tema neobdelana? To se zdi logično vprašanje, a le na prvi pogled. Lahko bi našteli še vsaj 5x toliko tem, da bi približno zajeli vso herniologijo. Tudi zato so v Evropski zvezi za kirurške specializacije (€žUEMS€œ) upoštevali  nasvet skupine v EHS, ki je  predlagala, da postane kirurgija trebušne stene možna subspecializacija k specializaciji iz splošne kirurgije. Osnova za to je bila študija, ki smo jo strnili v članku: The reality of general surgery training and increased complexity of abdominal wall hernia surgery. Köckerling F, Sheen AJ, Berrevoet F, Campanelli G, Cuccurullo D, Fortelny R, Friis-Andersen H, Gillion JF, Gorjanc J, Kopelman D, Lopez-Cano M, Morales-Conde S, Österberg J, Reinpold W, Simmermacher RKJ, Smietanski M, Weyhe D, Simons MP. Hernia. 2019 Dec;23(6):1081-1091.
V Copenhagnu je bil prvič možen izpit, bila je tudi prva podelitev diplom. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se splača pristopiti k tej specializaciji. Osebno bi si želel, da bi vsaj obe glavni učni medicinski ustanovi v Sloveniji imeli eno/enega ali dve/dva  kirurginji/kirurga, ki bi se poglobljeno ukvarjala s kirurgijo trebušne stene in kilami. Herniologija pač postaja zelo kompleksna in komentar €žsaj je samo kila€œ ne vzdrži več kritike. Ob tem ni paradoksalno, da je odprta operacija dimeljske kile še vedno dobra učna operacija in tako naj ostane. Več o omenjeni specializaciji najdete na: https://uemssurg.org/working-groups/abdominal-wall-surgery/.
 
V Copenhagnu je bila tudi priložnost za srečanje med Slovenci, vesel sem bil udeležbe dr. Zorana Korena iz SB Ptuj, ki si prizadeva obdržati herniologijo na zglednem nivoju. Na srečanju nacionalnih odborov so ponovno potrdili Slovenijo kot enega samostojnih oddelkov (€œchapter€) znotraj EHS, kar nam daje tudi večjo prepoznavnost v Evropu in širše ter možnost  soodločanja v telesih EHS.  S članstvom v EHS €“ lepo vabljeni €“ lahko naš oddelek še okrepimo. Osebno si bom še naprej prizadeval za to.
Predvsem pa gre vsakršen trud v smeri, kar je (po mojem) sploh najpomembnejši namen izobraževanja in sploh vsega raziskovanja v herniologiji - da najdemo v okviru možnih rešitev za pacienta tisto, ki je zanj najboljša (€œtailored surgery€). Obdobje, ko je ena tehnika (€œone fits all€) pokrila celoten spekter kil, je žal (ali k sreči) minil.
 
Kljub koronačasu Vam želim veliko optimizma in dobrih operacij kil!
Obenem vam vsem želim lep božič in uspešno leto 2022!
 
 
Jurij Gorjanc
 
 
Ljubljana, 29. 11. 2021
 
 
Doc. dr. Jurij Gorjanc, dr. med., spec. spl. in abd. kirurgije, FRCS, FEBS AWS

Fotografija: Kongresni center Bella v Copenhagnu
 

 

 


OPERACIJA DIASTAZE PREMIH TREBUŠNIH MIŠIC IN

POOPERATIVNIH KIL

 

 

POROČILO Z IX. SLOVENSKEGA (»ONLINE«) SIMPOZIJA O KILAH Z MEDNARODNO UDELEŽBO

24. septembra 2021 je Herniološko združenje slovenije v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za abdominalno in splošno kirurgijo UKC Maribor organiziralo IX. Slovenski simpozij o kilah z mednarodno udeležbo. Simpozij je bil prvotno načtrovan v letu 2020, vendar smo ga zaradi epidemiološke situacije prestavili za eno leto. Ker pa epidemiologija tudi letošnjemu letu ne prizanaša, smo se odločili za izvedbo simpozija v »online« obliki.
Glavna tema simpozija je bila Laparoskopska oskrba ventralnih kil in diastaze premih trebušnih mišic. Operativno tehniko oskrbe diastaze premih trebušnih mišic nam je v svojem video predavanju čudovito predstavil doc. dr. Alessandro Carrara iz Bergama.


V navezavi na njegovo predavanje je predsednik Herniološkega združenja Slovenije doc. dr. Jurij Gorjanc, dr. med. prestavil tehniko separacije komponent pri velikih pooperativnih kilah. Tehnike separacije komponent ne izvajamo v vseh bolnišnicah v Sloveniji, so pa vse bolnišnice seznanjenje s »sublay« tehniko korekcije kil, problematiko na tem področju pa je predstavil asist. Tomaž Jakomin, dr. med. Tudi laparoskopka iPOM tehnika je uporabna pri korekciji ventralnih kil, indikacije in tehniko je predstavil asist. Marko Hazabent, dr. med. iz UKC Maribor.

V popoldanskem delu simpozija nas je doc. dr. Gernot Köhler nazorno seznanil s tehniko eTAP in eACS. Simpozij pa smo zaključili s predavanji oblikovanimi iz na podlagi izvlečkov posameznih bolnišnic. Glede na poslane izvlečke je razvidno, da je področje herniologije v Sloveniji zelo živahno. Število prijavljenih poslušalcev (preko 100) pa je potrdilo, da je na področju herniologije velik interes in želja po novih znanjih.
Simpozij smo izvedli s pomočjo kakovostne tehnične podpore. Za brezhibno delovanje sistema smo hvaležni zavodu Med.over.net.

V Herniološkem združenju Slovenije smo veseli, da je bil odziv na že IX. Slovenski simpozij o kilah, a prvič v »online« obliki številčen. Kljub razdalji med udeleženci, se je razvila kvalitetna razprava. Online možnost omogoča udeležbo večjemu številu poslušalcev, zato menimo, da bo tak način posredovanja informacij in srečevanj za določene teme uporaben tudi v prihodnje.
Herniološko združenje Slovenijeje je organizirano pri Slovenskem zdravniškem društvu in je na spletu dostopno na www.hernia.si ali info@hernia.si.


Katarina Benković Golob, dr. med., Novo mesto 
 


IX. Slovenski simpozij o kilah z mednarodno udeležbo
IX. Slovenian Symposium on Hernias with International Participation

 
 
Glavna tema / Main Topic
 
 
Laparoskopska oskrba ventralnih kil in diastaze rektusov
Laparoscopic repair of ventral hernias and rectus diastasis
 
 
Organizatorja: UKC Maribor in Herniološko združenje Slovenije
Organizers: University Medical Center Maribor and Slovenian Hernia Society
 
 
Termin: petek, 24. september 2021
Date: Friday, September 24, 2020
 

Kraj srečanja: Zoom online srečanje 
(Predavatelji/Lecturers: UKC Maribor, Ljubljanska ul. 5, 2000 Maribor)
 
Za udeležence bo srečanje potekalo na sistemu Zoom. Povezavo z navodili dobite dan pred dogodkom.
The Symposium will take place on the Zoom system. You€™ll get the link and the instructions the day before the event.--> PREBERI VEČ NA TEJ POVEZAVI <--


 
Sponzorji

 Zlati sponzor

   

  
 
 


 
 
 


  

 

 

  

 

Copyright 2010 ©Herniološko združenje Slovenije                                         Koristne povezave |  Kontakt  |   Varstvo podatkov  |     Pravna pojasnilaO avtorjihIzdelava spletnih strani Revolver